Bloggen

TEST FAKTA -testar kattmat!

2013-10-11

texten är direkt kopierad från testfaktas hemsida 2010-08-21

 

Testfakta gav Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i uppdrag att analysera elva olika fabrikat av torrfoder för vuxna katter. SVA tittade bland annat på halten av den viktiga aminosyran taurin, energiinnehåll samt kvaliteten på råvarorna.

När det gäller taurinet låg alla kattmatsorter över minimigränsen 0,1 g/100g, utom Friskies och Eldorado. Dessa två innehöll 0,09 respektive 0.08 g/kg. Katter kan inte själva framställa taurin, och brist på aminosyran kan leda till såväl blindhet som tand- och pälslossning och reproduktionsstörningar.
– Jag skulle nog inte vilja ge min katt ett foder som ligger under minimivärdet för taurin, säger Erik Nordkvist, kemist på SVA och ansvarig för analysen.

Eldorado ligger också precis på gränsen för hur mycket fett och protein en vuxen katt behöver. Dessutom har den en obalans i förhållandet mellan kalcium och fosfor, vilket kan påverka hur kattens ben växer. Det är särskilt viktigt om katten väntar ungar.
– Kalcium och fosfor är grundbyggstenarna i ben. En kvalificerad gissning är att det i Eldorados fall handlar om tillsatt kött- och benmjöl, snarare är rena köttråvaror. Kvoten är lite för hög, men det är säkert inte farligt, säger Erik Nordkvist.

Ingmar Kroon, presschef på Axfood, kommenterar analysresultaten så här:
– Vi håller på och ser över recepten för Eldorados kattmat för att se till att de lever upp till de nya EU-förordningen som är på gång.
 

Många av kattmatssorterna i testet innehåller vegetabilier, trots att katter inte behöver dem. För att mäta mängden vegetabilier i kattmaten, mätte SVA växttråden, som generellt anses som utfyllnad. Högst andel växttråd hade testets dyraste kattmat, Royal Canin.
– Rent animaliska produkter innehåller i stort sett ingen växtråd. Så finns det i kattmaten så är det tillsatt. Det är billigare för tillverkaren, men inget katten blir gladare av, säger Erik Nordkvist. 
 

Royal Canin hade även högst halt av aminosyran hydroxyprolin, som återfinns i bindväv. Bindväv har ett lågvärdigt protein jämfört med muskelprotein. Av den totala proteinhalten i Royal Canins kommer 27 procent från bindväv. 
– Det är lite anmärkningsvärt. Den fråga jag skulle vilja ställa till Royal Canin är: Ni är dyrast, men har den billigaste råvaran. Varför?

Testfakta ställde den frågan till Bo Edoff på Royal Canin. Växttråden förklarar han med att fodret har för högt kaloriinnehåll. För att reducera detta tillsätts vegetabilier. När det gäller andelen bindväv säger han att det ligger helt i linje med Royal Canins riktlinjer.
– Vi har en hög andel animaliska råvaror, vilket naturligt ger ett högt innehåll av hydroxyprolin. Den kan anses som en mindre bra näringskälla, men den här typen av djur är mycket bra på att utnyttja hydroxyprolin, säger Bo Edoff.

Även halten av magnesium analyserades av SVA. Höga halter av mineralen kan leda till njursten hos katter. 
– Eldorado och Kitekat ligger ganska högt. Generellt är det inte farligt högt, men ju högre halt desto högre risk är det för problem. Att hålla nere innehållet av magnesiumhalten är bra, säger Erik Nordkvist.
Precis som för oss människor är för mycket salt för katten inte bra. Värst var Whiskas, som innehåller hela fem gånger mer salt än vad katten behöver.

Testets två bästa kattmatssorter är Eukanuba och Hill’s. Den sistnämnda deklarerar dock ett fettinnehåll på 20,8 procent, medan SVA uppmätte fetthalten till 17,7 procent. Enligt en ny EU-förordning, som träder i kraft den 1 september, är detta en för stor avvikelse.
– En sådan avvikelse är en förseelse som skulle föranleda en anmärkning vid officiell kontroll, menar Erik Nordkvist

 

http://www.testfakta.se/sport_fritid/article14103.ece

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)