Bloggen

Aktivitetsmatning

2013-10-23

Katterna är från början rovdjur som får jobba hårt för att fånga sitt byte, detta ger då katten både motion och aktivering av alla sinnen. När vi snälla människor ger våra katter fri tillgång och goda måltider serverade på silverfat så kanske man förstår att uppkomst av rastlöshet och/eller fetma ligger runt hörnet. Det är därför viktigt att förebygga problemen.

En av tre katter lider av övervikt.

Konsekvenserna av övervikt är som för oss människor, kantrat av följdsjukdomar. Diabetes, ledproblem och inte minst en mycket förkortad livslängd är vanliga biverkningar även hos katt. Dessutom ses hjärt- och lungproblem, hud- och pälsproblem, samt en ökad risk för infektioner som en mycket vanlig konsekvens av övervikt.

Att ”banta” en katt kan vara både svårt och riskabelt, en katt som inte äter kan utveckla fettlever som oftast har dödlig utgång. En katt bör gå ner ca 1-2% i veckan.  För att veta om en katt är överviktig så kan man kolla på ett Body Score Index.

Är katten kraftigt överviktig så är det viktigt att så snart som möjligt få hjälp av veterinär för ett viktminskningsprogram. Ett riktigt bantningsfoder hittar du bara hos veterinärer.

Däremot så finns det många som lyckas genom att öka mängden blötfoder och minska mängden torrfoder. (helst ta bort det helt.) Bästa blötmaten är Mjau kalkon på burk. Det är klart den mest rekommenderade blötmaten av uppfödare.

 Men det ABSOLUT bästa för katten är såklart BARF. Biologiskt anpassad rå föda. (Ja, att återskapa kattens ursprungsmat, så som råttor, kaniner och fåglar. )

Att få sin katt att börja med BARF kan var lite trixit, och vissa katter äter inte ens blöt mat, det är då aktivitetsmatning kommer in i bilden.

 Att portionera upp maten i olika aktivitetsleksaker så har katten lite att jobba med under dagarna, får kämpa lite för maten, aktivera sina sinnen, pilla och klura lite.

 Många katter är ensamma hela dagarna och har fri tillgång till mat. Dåligt med motion och soffmys på kvällarna får ju vem som helst att lägga på sig och bli rastlös. Äldre katter kanske finner sig i det, bli lite tjock och lata medans de yngre blir väldigt rastlösa och kanske då hittar på nått annat för att få utlopp för sin tristes, gräva ur jorden ur krukorna är ju jättespännande, eller varför inte putta ner lite saker från hyllorna.

 Med aktivitetsmatning så får katterna använda huvudet, de får tänka och jobba lite för maten som de är skapta till.

 Ett tips när du ska börja med aktivitetsmatning är att inte starta med något för svårt.

Se till att katten ser maten, sen kan du byta till någon mer klurigt.

 De bästa aktivitetsmatnings redskapen råkar faktiskt vara hundleksaker eller matskålar som motverkar hetsätning. Bara fantasierna sätter gränserna.

På senaste tid så har det faktiskt kommit ut mer för just katter på marknaden.

 Snackbollar som tillverkarna tycker ska var till för godis passar utmärkt för aktivitetsmatning av torrfoder. Men ibland så kan hund bollarna och rullarna var större i hålen vilken kan vara bättre för vissa.

 Här kommer ett litet urval:

Du kan även göra egna trixiga lösningar och göra det lite svårare för katten genom att stoppa maten tex inlindat i silkespapper i en sko kartong, eller tejpa ihop en skokartong och göra tass stora hål på sidorna. Du kan även bygga likande saker med toarullar eller lägga torrisarna på en tom äggplatta.

Det finns även en del kattleksaker som man istället kan använda till mataktivering.

Tex den här:

Kostar 39:90 på Biltema

http://www.biltema.se/sv/Fritid/Husdjur-tillbehor/Katt/Kattleksak-aktiv-45691/ 

Må väl nu alla katter med slavar.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)