Bloggen

Outcross/Utavel/Devonrexhybrid???

2016-03-04

Vad är en Outcross?

-En utparning görs för att öka den genetiska mångfalden (genpolen) hos en ras med smal avelsbas. Detta gör man för att minska risken för inavel och inavelsdepression.

TEX: Ärftlig myopati drabbar kattungar inom rasen devon rex och sphynx. Sjukdomen anses nedärvas recessivt d v s att bägge föräldrarna måste bära på genen för att sjuka kattungar ska kunna födas.

Det verkar finnas en stor variation på hur allvarligt olika individer drabbas av sjukdomen. En del katter kan i det närmaste verka normala i långa perioder medan andra är så handikappade av sin sjukdom att de dör mycket unga. De flesta katter som drabbas av sjukdomen överlever inte till vuxen ålder.

En katt som drabbats av myopati börjar gå styltigt (pga att frambenen blir stela), böjer ner huvudet mot bröstkorgen eftersom den inte klarar av att hålla huvudet uppe och den har skakningar. Detta sker inte alltid utan bara då och då, oftast i samband med ansträngning. Symptomen ökar och leder till döden.

Pga av detta så kapades avelsbasen massivt av duktiga uppfödare i början av 90-talet och denna sjukdom är idag ovanlig i Sverige. I slutet av 2015 tog forskarna fram en dna test just för denna sjukdom.

Sviterna av en smal avelsbas hänger nu över rasen. Det är svårt att hitta en obesläktad partner till sina avelsdjur.

Inavel kan på kortsikt innebära att katten får ett dubbelt anlag av en sjukdom vilket gör att den drabbas hårt.

På långsikt av inavel så kan inavelsdepression ses. Detta gör att rasen får en exempelvis hög frekvens av tidig cancer eller infektioner. Sämre immunförsvar och allergier som i sin tur kan visa sig genom rinnande ögon, dåliga magar och/eller tex överproduktion av jästsvamp. Sjunkande fruktbarhet så som mindre kullar och uteblivna graviditeter samt missfall.

Läs mer här om inavel och genetisk mångfald.

Läs mer här om ärftlig myopati.

Vad är då en Devon rex hybrid?

En hybrid är en nödvändig "restprodukt" i ett utparningsprojekt. 

Det vill säga att man parar in en annan ras efter godkännande från SVERAK (sk KONTROLLAVEL) för att viga avelsbasen och minska inavel vilket är bra för en sån liten ras som devon rex. 

Det är inte vanligt att det görs, troligvis pga av att du inte får en färdig "produkt" förns efter tidigast 2a generation. 

En hybrid är en rakhårig normalpälsad devon rex.

Här är ett exempel på två kullsyskon (vä: rakhår, hö: rexad) där pappan är rakhårig devonrex hybrid.

 

och här är föräldrarna:

 

Vill du läsa mer om outcross?

Läs mer här.

Vill du läsa om Naturens skydd av ärftlig variation

Läs här!

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)