Bloggen

Köpa grisen i säcken?

2018-01-01

Ras-katt vs huskatt?

Vad folk väljer att själv köpa är upp till vilken köpare som helst MEN det är bra att då ha så mycket information som möjligt.

Vad är då en huskatt? Egentligen alla katter som inte har stamtavla.

Men om det står ju att båda föräldrarna är en och samma ras? Är den inte det då? Nja en stamtavla är som ett kvitto och kostar 200kr att registrera så risken är stor att det inte stämmer. (och ökar värdet vid försäljning med mer än det dubbla.)  Det finns även andra orsaker till att som ”uppfödare” välja att inte registrera sina kattungar.

En orsak är att föräldrar inte följer de hälsoprogram som rekommenderas för just den rasen.

Eller att katten är väskimporterad (insmugglad) och framavlad under hemska förhållanden i små burar för att kunna säljas dyrt i våra rikare länder.

Eller extremt hög inavel (som direkt orsakar ett sämre immunförsvar och högre risk för allergier.)

Eller att du är avstängt från den sortens verksamhet pga upprepade varningar och djurförbud.

Eller upptäckt sjukdom med avelsförbud som följd.

Även om personen som valt att ta en kull på sin raskatt inte är registrerad uppfödare så får den personen registrera kattungarna. En person som valt att ta en kull räknas direkt som uppfödare och samma lagar och regler gäller för denne som för vilken ”über-uppfödare som helst”.

Väljer du att köpa en huskatt som marknadsförs som tex Norsk skogskatt/Main coon/Perser.

För det första så heter rasen Norsk skogkatt, men det är egentligen irrelevant. Viktigaste att veta är att just dessa raser har en stor andel av en ärftlig hjärtsjukdom som heter HCM, att då korsa dessa raser med varandra från dessutom otestade föräldrar är helt galet. HCM orsakar extremt lidande med döden som följd. Blodpropp i bakbenen är en sak som ofta är ett symtom på sjukdomen, många kan då tro att deras katt blivit lam efter en påkörning men så är då inte fallet, hur ofta vet man inte eftersom de flesta väljer att inte obducera sina katter.

Och det finns många andra ras-specifika sjukdomar och sjukdomar som man faktiskt kan testa för så en seriös uppfödare/kattägare som vill ta kull har iaf gjort sitt för att få fram en sån frisk katt som möjligt. En person som inte testar har gjort precis motsatsen.

En kommentar som jag ofta hör är: men vadå testa? Vi testar ju inte oss själva och kollar stamtavlor innan vi skaffar barn. Nä, det kanske inte är det vanligaste men det finns faktiskt de som väljer att inte skaffa barn pga av ärftliga sjukdomar i leden och dessutom så vill jag ändå påstå att vi faktiskt testar oss. Vi testas kanske för vissa sexuellt överförbara sjukdomar i vår ungdom? Vi kallas på cellprovtagningar var 3dje år och sedan även mammografi.

Alla köper den katt de vill men se till att inte bli lurade utan att veta om det.

Och glöm inte kattens 4a stadiga ben. Vaccinera, kastrera, id-märk och försäkra!

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)